VARFÖR VEGETARISKT?

INTRO

VAD TJÄNAR JAG PÅ ATT ÄTA VEGETARISKT?

INGEN BEHÖVER ATT DÖ FÖR ATT DU SKA ÄTA!

2017 dödades 107 165 590 st djur i svenska slakterier. Det finns hur mycket videos och information på nätet som helst, men personligen kan jag tycka att om du ska kunna äta kött så ska du klara av att döda djuret själv eller kolla på slaktfilmerna som finns på nätet, inte bara blunda och tugga.

EXTREMT PRISVÄRT

Det är svårt att ge en procent på hur mycket billigare det är, men personligen lagar jag det mesta på kikärtor. Om vi jämför kikärtor med köttfärs så är det ca 1000% billigare. Dessutom är det nästan lika stor mängd protein i kikärtor som i köttfärs.

MILJÖN

Förutsatt att du tror på växthuseffekten så släpper du ut mycket mindre koldioxid (se bild). Du bidrar även till att bevara regnskog och frigör mer jordyta. Idag används 83% av hela jordens jordbruksmark till att producera animaliska produkter eller för att producera mat till djuren som ska slaktas. Men ändå står bara de 83% för 18% av alla kalorier som människan äter. Detta innebär att du får ut ca 101 gånger så mycket kalorier för samma yta genom att bara odla veganskt.

ATT TÄNKA PÅ!

PROTEIN

Det brukar inte vara svårt för vegetarianer att få tillräckligt med protein, inte ens för den som utesluter mjölk och ägg.

Bönor, linser och andra baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor. Det finns även olika produkter som quorn, tofu och “sojakött” som innehåller mycket protein. Bröd och andra spannmålsprodukter bidrar också med en hel del protein, liksom nötter, fröer och vegetabiliska drycker baserade på till exempel soja. Den som inkluderar mjölkprodukter eller ägg i sin vegetariska kost får förstås en hel del lättillgängligt protein från dem.

REKOMMENDERADE FILMER

What the health

-Cowspiracy

-The game changer

Alla dessa går på netflix

B12

För veganer är det mycket viktigt med B12-tillskott för att vara säker på att intaget är tillräckligt. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg. Kosttillskott kan alltså behövas. Det är också viktigt att gravida och ammande får i sig tillräckligt med B12 för att se till att fostrets behov av B12 tillgodoses.

 

“https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/vegetarisk-mat-for-vuxna/”